Mikä on paimensukuinen lapinkoira?

Tietyistä porojen paimennukseen käytettyistä työkoirasuvuista polveutuvia suomenlapinkoiria kutsutaan paimensukuisiksi lapinkoiriksi. Paimensukuista lapinkoiraa on kasvatettu epävirallisena sukulinjana suomenlapinkoira-rodun sisällä jo yli 30 vuotta. Paimensukuiset lapinkoirat rekisteröidään suomenlapinkoiriksi Kennelliittoon ja niillä on täysin samat oikeudet virallisissa tapahtumissa kuin kaikilla muillakin suomenlapinkoirilla. Paimensukuisten lapinkoirien säilytystä ajaa Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry ja seuran internet-sivuilta voi käydä tutkimassa tarkempaa tietoa tähän sukulinjaan ja sen historiaan liittyen.

Paimensukuinen lapinkoira ei ole mikään työlinja rodun sisällä, termillä "paimensukuinen" on aikoinaan pyritty painottamaan sitä, että kyseisestä sukulinjasta puuttuvat täysin tietyt 70- ja 80-luvun vaihteessa rotuunotetut koirat, joiden taustat eivät välttämättä olleet täysin paimenkoirapitoisia. Paimensukuisista lapinkoirista ei löydy paimennustaipumuksia sen enempää tai vähempää kuin muistakaan suomenlapinkoirista, erot ovat enemmäkin yksilökohtaisia. Monet paimensukuisten lapinkoirien omistajat ovat kuitenkin kiinnostuneita testaamaan koiriensa paimennustaipimuksia ja paimensukuisia näkeekin usein harjoittelemassa lampailla tai Porokoirakerhon järjestämässä vuosittaisessa poropaimennustapahtumassa osallistumasta testiin ja kilpailuun. Ainakin itse järjestämieni paimennuspäivien perusteella voisin sanoa, että monelta paimensukuiselta lapinkoiralta sitä paimennustaipumusta kuitenkin löytyy.

Paimensukuisen lapinkoiran kanssa voi myös osallistua viralliseen näyttelyyn, mutta niukemman karvansa ja pidemmän runkonsa takia ne eivät välttämättä menesty siellä erityisen hyvin. Toki vähän tuomarista riippuen, poikkeuksiakin löytyy. Paimensukuisen Lapinkoiran Seura järjestää paimensukuisille vuosittain oman epävirallisen Katselmuksen, jossa on mahdollista tavata muita paimensukuisten omistajia koirineen.

En myöskään usko, että paimensukuiset lapinkoirat ovat terveempiä tai sairaampia kuin muut suomenlapinkoirat, kaikki rodun perinnölliset sairaudet löytyvät molemmista linjoista. Paimensukuisen Lapinkoiran Seuran sivuilta löytyy myös lista paimensukuisilta löytyvistä perinnöllisistä sairauksista. Näistä Pompen tautiin ja Prcd-PRA:han on markkinoilla geenitesti, jolla voi varmistaa että pentueisiin ei synny niiden suhteen sairaita pentuja.